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Key Holding in Domiciliary Care (England) Policy 

Policy Statement 

Key holding by staff is sometimes an essential part of providing high-quality care to certain 
service users who are infirm or immobile or otherwise are assessed as having difficulty in 
getting to the door and letting in a home care worker. In such cases it is far safer for the 
home care worker to hold a key to the home than for the service user to leave a door 
unlocked or use a similar strategy such as hiding a key outside the house in a known place. 
Such strategies represent obvious security risks. 

This policy describes the key holding arrangements made by this service. It is in line with 
Regulation 12: Safe Care and Treatment of the Health and Social Care Act 2008 (Regulated 
Activities) Regulations 2014, which, with regard to home security, states that risks to the 
health and safety of the service user should be assessed and, where possible, any risks 
mitigated. 

The aim is to ensure that service users are protected and are safe and secure in their homes 
and that where keys are held by staff to effect entrance to the home, those keys are kept 
securely. 

The care expects its care and support workers always to ensure the security and safety of 
service users and their homes when providing personal care and that they must therefore 
take great care of a service user’s key. 

Safe key holding, the showing of identity cards and following correct procedures when 
using safety alarms and similar devices are all important parts of the agency’s provision of 
safe, effective, caring, responsive and well-led care to people in their own homes. 

Procedures 

In this organisation: 

a. during the initial assessment, when care is planned, the security of the home should be 
discussed and an agreement reached about how the home care worker will effect 
entrance to the service user’s home; the home care worker may be asked to hold a key 
to the service user’s home where the service user would find it difficult to open the 
door for a home care worker because of infirmity, disability, incapacity or mental state 

b. such a decision should only be reached where this represents the best way of effecting 
entrance for the home care worker and where it represents the best way to ensure the 
safety and security of the service user 
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c. if it is decided that the home care worker should hold a copy of the service user’s key 
then the permission of the service user or their relatives should be made in writing 
and a suitable entry made to the service user plan; key holding should never be 
embarked upon without the express permission of the home care worker’s line 
manager or supervisor or without an entry being made to the service user plan 

d. staff who hold keys for service users should: 

i. label the key with a code, never with the name and address of the service user 
in case the key gets lost 

ii. be very careful that they keep the key in a safe place at all times 

iii. inform their line manager immediately in cases of the loss or theft of keys 

iv. always knock on the door and announce themselves before entering a service 
user’s home with a key 

e. staff should never: 

i. agree to leave a key outside a house, in a safe place or on string by the letterbox 

ii. attempt to effect forced entry to the home. 

Training 

All staff should understand the policy and be trained in home security procedures. Security 
training is included in the induction training for all new staff and in house training sessions 
on security are conducted at least annually and all relevant staff attend. 

 

 

 


